top of page
6 tips van een pasgetrouwde bruidsfotograaf

Jullie bruiloft. Voor de een een meisjesdroom, voor de ander een ‘gewoonte’ na het kopen van een huis of iets ‘handigs’ voor de wet. Of je nu een Pinterest verzameling hebt van jongs af aan of niet, trouwen kan op vele manieren en geloof mij, in het fotograferen van bruiloften ben ik van alles tegengekomen!  

 

Op 27 augustus 2021 was het onze dag. Wij vierden onze bruiloft en wat een dag was dit. Ongelofelijk en onwerkelijk. Een dag die ik iedereen zou toewensen. Maar aan deze dag gingen nogal wat keuzes en voorbereidingen vooraf. Nu getrouwd en wel is het tijd om terug te kijken en tips te delen! Hier komen ze: 6 tips van een pasgetrouwde bruidsfotograaf

ingekooimanfotografie-jonathan-annelene-48.jpg

1: Bedenk waarom jullie gaan trouwen

 

‘Huh?’ I know, het klinkt als een open deur en als iets ‘vanzelfsprekend’. Maar na onze verloving stapten wij de ‘wedding bubble’ binnen en onze to do lijst met regeldingen werd steeds langer. ‘Heb je al een kapper geregeld?’ ‘Hebben jullie al ringen?’ Allemaal vragen die je krijgt en het is lief bedoeld, maar je krijgt soms het idee dat je achter de feiten aanloopt. Dus tip: begin bij het begin. Waarom willen jullie trouwen? Laat dit de basis zijn van jullie bruiloft en de voorbereidingen daarvan. Schrijf het op en als je door alle regeldingen de bruiloft niet meer ziet, ga weer terug naar het begin!

2: ‘Goed’ of ‘fout’ bestaat niet

 

In het organiseren van jullie bruiloft bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’. Het is jullie feestje en jullie bepalen welke slingers er hangen. In mijn werk heb ik bijvoorbeeld vele dagplanningen voorbij zien komen. Van een enkele avond planning, tot twee volledig gevulde dagen. Tip: Bedenk wat en welke elementen jullie belangrijk vinden op jullie bruiloft en maak aan de hand daarvan de planning.

Onze bruiloft

Waar wij van genieten is een uitgebreid en rustig ontbijt. Nu zag ik op vele bruiloften dat de bruid snel een broodje naar binnen schoof voordat de lippenstift werd opgedaan. Dit vaak doordat de ochtend gereserveerd is voor de fotoreportage. Toen wij onze 'dag' gingen invullen, bedachten we een plan waar we veel enthousiaster over waren… We zouden de avond voor onze bruiloft de fotoshoot doen. 

 

Helemaal aangekleed en vol gezonde spanning reden we allebei naar een klein strandje in de buurt. Het zonnetje glinsterde op het water en Jonathan stond met zijn rug naar mij toe. Dit beeld voor de ‘first look’ zal ik nooit meer vergeten! De fotoshoot was heel relaxed en de zon ging langzaam onder. ‘Onze dag’ begonnen we samen en we waren helemaal klaar voor de bruiloft!

 

De foto’s van ons samen hadden we, nu was het tijd voor de bruiloft met onze gasten! We begonnen met een groot ontbijt met beide gezinnen. Heerlijk tafelen met elkaar en genieten van de lekkerste broodjes. Voor ons een heerlijk begin!

3: Plan ‘echte’ tijd met jullie gasten

 

Wij beloofden elkaar trouw en dat wilden we vieren met de mensen die dicht bij ons staan. Het samenstellen van de gastenlijst vonden we het allermoeilijkste van alle voorbereidingen. Wie nodig je uit en wie niet? Om de dag intiem te houden, kozen we voor ‘daggasten’ en nodigden we ‘avondgasten’ uit voor het feest.

    

Het moment dat we alle daggasten zagen, was overweldigend. Allemaal mensen die je dierbaar zijn bij elkaar. Iedereen was speciaal voor ons gekomen, iedereen had vrij geregeld en iedereen was op zijn mooist. 

 

Tip: neem de tijd om iedereen te zien, te begroeten en te knuffelen (als dat bij jullie past). Jullie gasten zijn dit waard! Plan daarnaast ook tijd om met je gasten te ‘zijn’. Zonde toch, als je niet eens iedereen hebt kunnen spreken.

 

ingekooimanfotografie-jonathan-annelene-127.jpg
ingekooimanfotografie-jonathan-annelene-59.jpg

4: Vertrouw je ceremoniemeesters en leveranciers

Voor de bruiloft kunnen jullie heel veel zelf regelen, maar wil je volledig genieten tijdens de dag zelf? Dan is het aan te raden om echt alles los te laten. Of beter gezegd: over te geven. 

 

De touwtjes uit handen geven is makkelijker als je weet dat ze in goede handen liggen. Zoek daarom ceremoniemeesters en leveranciers die je volledig kunt vertrouwen. Zorg dat jullie wensen en verwachtingen op een lijn liggen en bespreek dit alles in de voorbereidingen. En tijdens de dag zelf? Geef je over… Het enige wat jullie hoeven te doen tijdens de bruiloft, is genieten, jullie leveranciers en ceremoniemeesters regelen de rest!

 

5: Geef het goede voorbeeld 

Beeld je in: twee maanden na de bruiloft zitten jullie samen op de bank, hoe zou je de bruiloft willen herinneren? Misschien een vreemde vraag, maar niet als je wil beginnen met het einddoel voor ogen.

 

Wij hoopten dat onze dag een ‘open’ dag zou zijn, waar niets ‘gek’ was. Waar een lach en een traan door een deur konden en bidden en dansen naast elkaar konden bestaan. 

 

Heb je een sfeer in gedachten? Begin dan met het goede voorbeeld geven. Om ‘openheid’ er te laten zijn, kozen wij ervoor om zelf kwetsbaar te zijn door geloften naar elkaar uit te spreken tijdens de ceremonie. Daarnaast wilden we tijdens het feest een dansje wagen met onze gasten. Deels om dit te bereiken kozen we ervoor om een openingsdans te doen. En nee, het was geen gesmeerde en hoogstaande dans, maar leuk was het wel. Dus heb je een sfeer voor ogen, onderschat jullie eigen invloed niet. Begin bij jezelf, dan komen de gasten vanzelf achter jullie aan!

ingekooimanfotografie-jonathan-annelene-296.jpg
ingekooimanfotografie-jonathan-annelene-485.jpg

6: Nagenieten

Iedereen zal het zeggen, maar de dag vliegt voorbij. En voordat alle indrukken geland zijn, is tijd nodig. Neem dus de tijd om na te genieten. Pak alle cadeaus rustig uit, neem de tijd om alle kaartjes te lezen en besef hoe geliefd jullie zijn. 

 

Maar nagenieten gaat verder dan de dag na de bruiloft. Probeer de eerste week na de bruiloft niets te ‘moeten’ en je zult zien dat er steeds meer details van jullie bruiloft boven komen drijven. 

 

Na onze bruiloft zagen wij pas echt hoe groot de waarde van beeld is. Door het zien van de foto’s en de video gingen we weer helemaal terug naar de dag zelf, maar zagen we ook heel veel dingen waar we totaal geen besef van hadden! Dus wanneer jullie de beelden ontvangen, maak er een date avond van. Trek een wijntje open, neem de tijd en geniet!

Voordat ik afsluit wil ik nog een dikke shoutout doen naar al onze leveranciers.

We zijn iedereen ontzettend dankbaar en kunnen ze zeker aanbevelen!


Foto’s: Joke van Veen (avond) + Inge Kooiman (dag)
Pak: Schirm
Jurk: Honey Bruidsmode
Haar: Edishairstyling (avond) + @alicekapitein_hairstyling (dag)
Make-up: @mascerika (avond) + @makeupartist_hair (dag)
Bloemen: Beyoutiful Bloemen
Locatie feest: @netl_de_wildste_tuin 

Styling: @griet.baak 

Koffie + Barista: @zwartekoffienl + @marcel_smelt_e 

Taart: @xlittlebakery 

Videograaf:  @harm_en_inge 

Ik ben nog lang niet uitgekeken op bruiloften..

Meer inspiratie opdoen en lezen over mijn werkwijze als bruidsfotograaf?

R&M-252.jpg
bottom of page